Nawożenie jęczmienia browarnego

Jednym z kierunków uprawy jęczmienia jarego jest jego przeznaczenie do produkcji piwa. Takie plantacje wymagają specjalnego podejścia zwłaszcza pod kątem nawożenia azotowego. Zawartość azotu w ziarnie powyżej 11,5% obniża jakość surowca do produkcji piwa.

Ważny odczyn gleby

W uprawie jęczmienia jarego jednym z czynników mających decydujący wpływ na plon jest odczyn gleby. Optymalne pH jest w przedziale od 6 do 7, poniżej 5,5 dochodzi do znacznego spadku poziomu plonowania. Należy o tym pamiętać, wybierając stanowisko i decydując się na siew jęczmienia jarego.

Kiedy najlepiej stosować nawozy fosforowo-potasowe?

W przypadku nawożenia P i K jest możliwość wyboru terminu wysiewu nawozów. Część ekspertów uważa, że może być on dostosowany do stanowiska. Na glebach ciężkich najlepiej zastosować wymienione makroelementy w okresie jesiennym. natomiast na glebach lekkich w zespole uprawek przedsiewnych. Nie mniej cześć plantatorów jęczmienia jarego na glebach lekkich stosuje nawozy fosforowo-potasowe w okresie jesiennym i uzyskuje bardzo dobre wyniki. Do wprowadzenia do gleby fosforu i potasu można zostać wykorzystana Polifoska 6 lub ALFA PK.

Poziom nawożenia fosforem i potasem jest zróżnicowany, ale zwykle dla jęczmienia jarego mieści się w zakresie 30-70 kg (P2O5) oraz 40-90 kg (K2O).

Nawóz z azotem

Z racji tego, że Polifoska 6 zawiera w swoim składzie azot, rekomendowana jest do stosowania przedsiewnego. Jej aplikacja w okresie jesiennym może być nieuzasadniona ze względu na możliwość wystąpienia strat azotu.

Nawóz ma w swoim składzie azot, fosfor oraz potas w ilości 6% (N), 20% (P2O5), 30% (K2O) oraz 7% siarki (SO3). Polifoska 6, która dostępna jest tu: https://osadkowski.pl/produkt/polifoska-6-500kg–s-8248, może być też jedynym źródłem azotu dla roślin jęczmienia jarego.

Dawka azotu a jakość ziarna

Makroelementem, który w największym stopniu odpowiada za realizację potencjału plonowania, jest azot. Rośliny jęczmienia browarnego wymagają dobre dobrego odżywienia tym składnikiem. Jednak zbyt wysokie dawki azotu powodują wzrost jego zwartości w ziarnie. Jest to zjawisko niepożądane, ponieważ powoduje spadek jakości słodu. Dlatego też nawożenia azotem powinno być wykonane w sposób racjonalny z uwzględnieniem zasobności gleby, potencjału plonowania oraz następstwa roślin. Po roślinach okopowych (np. burak cukrowy) może być ona niższa, natomiast po przedplonie zbożowym, wyższa.

Jedna dawka azotu

Zgodnie z rekomendowaną technologią uprawy w przypadku jęczmienia jarego z przeznaczeniem na browar nie należy stosować azotu pogłównie. Cała wyliczona dawka powinna być zastosowana pod korzeń przed siewem razem z fosforem i potasem. W związku z tym poziom dawki N wyliczonej na hektar może być bardzo zróżnicowany. Zazwyczaj mieści się w zakresie od 25 do 45 kg azotu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here