Kiedyś słyszałem, że studia to najlepszy okres w życiu, jaki może nas spotkać. Jest to pierwszy krok w dorosłe życie, ale jeszcze nie musimy dbać sami o siebie w stu procentach. Nadal możemy liczyć na pomoc rodziców, ale już nie tak dużą, jak w przypadku naszego zamieszkiwania w domu. Mówi się również że studia to nie tylko sposób na zdobywanie wiedzy, ale również szkoła życia. Większość studentów, którzy opuszczają dom rodzinny i wyjeżdżają do wielkiego miasta zdobywać wiedzę, nie potrafi sobie samemu nic ugotować, a już nawet nie ma co mówić o włączeniu pralki. Studia to bardzo dobry nauczyciel, sprzątania po sobie, gotowania, prania i sprzątania. Jest to również czas, w którym poznajemy przyjaciół, najczęściej na całe życie dlatego jest to najważniejszy okres w życiu każdego człowieka, który miał przyjemność być studentem. Na studiach i dziekan mojego wydziału powiedział bardzo ważne słowa: „studia nie są po to, by się czegoś ważnego nauczyć, są po to, by poznać jak najwięcej osób i dzięki tym znajomością będzie nam się dużo łatwiej żyło”. To bardzo mądre słowa, wielu ludzi się do nich stosuje i dzięki temu znajdują bratnie dusze. Uczelnie wyższe oferują nam przeróżne kierunki kształcenia w zależności od tego, co nas najbardziej interesuje. Właśnie na podstawie tego powinniśmy wybierać nasz kierunek kształcenia.
Czy warto iść na studia gastronomiczne?
Oczywiście, że warto. Pewnego razu mój korepetytor z fizyki powiedział mi bardzo ważną rzecz, rzecz, którą kierował się przez całe swoje życie: „rób tylko to, co kochasz robić i bądź w tym najlepszy ze wszystkich”. Jeśli tylko pasjonujesz się gotowaniem bądź sprawia Ci radość dowodzenie innymi, w prostszych pracach kuchennych a sam tylko doprawiasz potrawy oraz wykładasz ja na talerz, to studia gastronomiczne są właśnie dla Ciebie. Jeżeli chcemy udać się na studia gastronomiczne, powinniśmy mieć solidną podstawę gastronomiczną. Takową podstawę możemy zdobyć w technikum gastronomicznym. Tam przez cztery lata będziemy doskonalili nasze umiejętności w doprawianiu przeróżnych rodzajów mięsa oraz dobieraniu odpowiednich rodzajów warzyw tak, aby jedzenie, które ugotujemy było smaczne i zdrowe. Studia gastronomiczne to nie tylko nauka, bardzo dobrą praktyką jest równoczesna praca w zawodzie, nawet na pół etatu. Możemy połączyć to, co kochamy robić wraz z tym, co studiujemy, od razu będzie nam łatwiej na uczelni, a jeszcze przy tym możemy sobie trochę zarobić. To się nazywa układ idealny.
Jeśli skończymy studia gastronomiczne to, co dalej?
Bardzo wielu absolwentów gastronomii udaje się do pracy tam, gdzie pracowali na praktykach, inny mają już pracę w chwili odbierania dyplomu, jeszcze inni wracają do domu na jakiś czas natomiast, mały procent ze wszystkich absolwentów decyduje się na otwarcie własnej restauracji. Otwarcie takiej restauracji wiąże się z ogromną inwestycją finansową, jednak ważniejszy od pieniędzy będzie pomysł na to, co będziemy sprzedawali ludziom. Ostatnimi czasy bardzo popularne stały się restauracje z maksymalnie 3 produktami w menu. Dzięki tak zawężonemu manu restaurator nie musi się martwić o różnego rodzaju składniki potrzebne do ponad 30 dani z manu. Ważną sprawą jest trzymanie jednakowego wysokiego poziomu, który prezentuje się w dniu otwarcia restauracji aż do samego końca jej istnienia. Równie ważne, jak oferowane rzeczy jest umiejscowienie restauracji. Najlepsze miejsca to miasta o minimum 90 tysiącach mieszkańców, ale im większe, tym lepsze. Bardzo dobre miejsce jest przy uczelniach wyższych. Studenci nierzadko mają cały dzień zajęcia i przez to nie mają nawet czasu wrócić do domu, aby ugotować sobie obiad, więc muszą jeść na mieście i tutaj my wkraczamy do boju. Dobre miejsce jest również przy dużych węzłach komunikacyjnych, tam, gdzie jest dużo ludzi. Przy galeriach handlowych, przy rynku, przy dworcu kolejowym. Możliwości jest bardzo wiele jednak trzeba pamiętać, że im ciekawsze miejsce, tym większy koszt będzie trzeba zapłacić, aby można było tam otworzyć własną restaurację.
Teraz już każdy z was będzie wiedział, w jaki sposób otworzyć restaurację oraz jak studia gastronomiczne są w tym pomocne.