Kawa i herbata jest ulubionym napojem wielu z nas. Smakują rewelacyjnie zaraz po zalaniu wrzątkiem, ale pełnię smaku wydobędziemy poprzez dodatki. Dowiedz się jak sok malinowy, miód lub przyprawy potrafią zmienić smak i właściwości codziennych napojów.
Kawa z dodatkiem miodu oraz cynamonu.
Każdy z nas, pijąc swoje ulubione napoje dodaje do nich ulubione dodatki. Będzie tutaj mowa o bardziej tradycyjnych napojach, takich jak kawa i herbata. Do herbaty dodajemy często cukier, sok malinowy, albo miód, natomiast do kawy mleko i cukier, bądź tylko sam cukier, albo w ogóle nie słodzimy ani kawy ani herbaty. W końcu ile ludzi, tyle upodobań. Ma to związek także z napojami. To, co kiedyś było nie do pomyślenia, w dzisiejszych czasach jest popularne, ale bardziej w wąskim gronie osób. O ile herbata z miodem zamiast cukru jest naturalnym połączeniem, o tyle kawa z miodem i cynamonem brzmi dość… egzotycznie, czyli nietypowo dla większości z nas. Łyżeczka miodu łagodzi goryczkę kawy i sprawia, że dostrzegamy subtelny smak małej czarnej. Z pewnością najlepszy będzie wiosenny miód wielokwiatowy, który charakteryzuje się delikatnym smakiem i aromatem. Nie zakłóca głównej nuty kawy, nadając jedynie przyjemnego i słodkiego smaku. Miód ma także właściwości osłaniające żołądek przed kawą pitą na czczo. Do kawy z miodem warto dodać także cynamonu. Wystarczy zaledwie szczypta tej egzotycznej przyprawy, aby zmienić smak i aromat porannej kawy. Cynamon odpowiada za wzmożenie odporności naszego organizmu. Dodaje także zastrzyku energii i pobudza nasz mózg do działania. Zdajemy sobie sprawę, że nie każdemu miłośnikowi kawy taki dodatek będzie odpowiadał. Dlatego za pierwszym razem zaleca się próbowanie mniejszej ilości dodatków i sukcesywnie przyzwyczajać kubki smakowe do nowych doznań kulinarnych.
Herbata z miodem.
Każdy z nas ma swoją ulubioną herbatę. Większość lubi tradycyjną herbatę czarną, inni z powodów zdrowotnych wolą herbatę zieloną. Część osób preferuje herbaty z różnymi dodatkami. Będą nimi przede wszystkim cukier, sok malinowy oraz miód prosto od pszczelarza. Cukier jest najczęściej spotykanym dodatkiem do herbaty. Doskonale przełamuje gorycz napoju. Jest jednak najmniej zdrowy i przyczynia się do powstawania cukrzycy oraz nadwagi. Sok malinowy jest bardzo smaczny. Rewelacyjnie rozgrzewa i zapobiega przeziębieniom. Miód to połączenie dobroczynnych właściwości wspomnianych wcześniej dodatków. W przeciwieństwie do cukru, miód jest zdrowszym dodatkiem. Posiada niższy poziom indeksy glikemicznego, mniej kalorii i bogaty jest w witaminy oraz minerały. Słodząc herbatę miodem, wystarczy dodać mniejszą ilość niż cukru. Spowodowane jest to tym, że miód jest dużo słodszy. Można przyjąć, że osoby słodzące 2 łyżeczki cukru na filiżankę 250ml herbaty będą zachwycone słodkością zaledwie 1 łyżeczki miodu. Właściwości herbaty z miodem oraz przepis znajdziesz na miodowewzgorze.pl/blog/herbata-z-miodem/
Podsumowanie.
Jeśli jednak lubimy eksperymentować w kuchni pod wieloma względami, możemy wypróbować taki czy inny przepis na ulubiony napój wypity na śniadanie, po obiedzie, czy na wieczór. Każdy z nas dodaje sobie tyle dodatków do napojów ile chce. Aby wiedzieć jaka ilość jest wystarczająca, musimy to „na sobie” sprawdzić. Na pewno zastanawiamy się na tym, jak stosować miód do herbaty i innych napojów, aby nie były one przesłodzone, albo ile kawy do mleka wlać sobie aby była to kawa z dodatkiem mleka, a nie mleko z dodatkiem kawy, chociaż być może ktoś z nas tak lubi pić kawę. Jeśli tradycyjne dodatki do codziennie pitych przez nas napojów po prostu nam się znudziły i chcemy sprawdzić coś innego i ciekawego, możemy poszukać inspiracji na kulinarnych stronach w internecie. Na pewno każdy z nas znajdzie coś dla siebie i będzie mógł spróbować tego, co wyda mu się warte uwagi. Efekt może nas albo zachwycić, albo okazać się zupełnie nietrafiony. Każdy człowiek ma przecież inny gust i to, co jest dobre dla jednego z nas, kogoś innego wręcz odrzuca. Niemniej jednak wszystko należy sprawdzić, bo nie da się powiedzieć, że coś jest niedobre, jeśli tego nie spróbujemy. Zawsze warto jest otworzyć się na nowy smak ulubionej kawy lub herbaty z dodatkiem czegoś, o czym nie mieliśmy pojęcia, że dobrze komponuje się z tradycyjnym napojem. Być może coś tak nam zasmakuje, że nie będziemy chcieli napić się tego w inny sposób.
Dodają miód do gorących napojów pamiętaj, że w temperaturze powyżej 40 stopni C., traci on swoje lecznicze właściwości. Jeśli zależy nam na wzmocnieniu odporności organizmu, słodźmy miodem lekko ostudzone kawy i herbaty.